Избор на термобельо

Ако искате да съберете най-добрата система за обличане чрез наслояване, започнете, като се съсредоточите върху основата на тази система – вашето бельо (известен още като основен слой). Комфортът на открито започва със слоя, който контактува с кожата ви.

Ролята на основния слой е да придвижи потта далеч от тялото, където да се изпари и същевременно да поддържа тялото сухо и топло. Ето защо се нуждаете от добър основен слой, а не просто от нещо за обличане.

Материали

Когато става въпрос за избор на основния слой, има няколко материала, от които можете да избирате, всеки от които има своите предимства и недостатъци. В зависимост от интензивността и продължителността на дейността някои материали са по-подходящи от други.

Памук

Забравете за памука за всяка дълга дейност или в студени условия. Памукът е най-лошият материал за основен слой. Проблемът с памука е, че той е хидрофилна тъкан. Тези тъкани абсорбират вода и изсъхват бавно. Това означава, че хидрофилната тъкан, като памука се накисва в пот, улавя топлината на тялото и прави невъзможно поддържането на подходяща температура, увеличавайки риска от хипотермия и други сериозни проблеми. 

За подходящ основен слой трябва да се избира измежду хидрофобните тъкани. Хидрофобните тъкани устояват на проникването на вода (нишките им не попиват вода) и бързо изсъхват с минимална абсорбция на влага в тях. Благодарение на тези характеристики, те успяват да отнемат влагата далеч от тялото и така го поддържат сухо (и съответно топло) колкото е възможно.

Синтетика

Синтетичните облекла са най-добри при отвеждане на влагата и са най-устойчиви и издръжливи.

Недостатъците на синтетичните влакна са, че те абсорбират повече бактерии, които произвеждат миризми. Това е проблем, ако се използват за многодневни пътувания без да се перат. Някои синтетици имат покритие, което възпрепятства натрупването на бактерии, причиняващи мирис. Те също така не са толкова нежни към кожата, колкото естествените тъкани и могат да протрият кожата в чувствителните зони. 

Синтетиците са перфектни за интензивни аеробни дейности и по-кратки пътувания, когато отнемането на влагата има приоритет пред комфорта, необходим за едно многодневно приключение.

Мериносова вълна

Друга възможност за основен слой е мериносовата вълна. Като естествено влакно, мериносовата вълна има много предимства пред синтетичните влакна. Тя е силно дишаща и топла, идеална за студени условия. Свойствата и я правят добра тъкан и за топло време, като помага за охлаждане на тялото. Вълната също е естествено устойчива на бактерии и миризми, така че това е добър избор при силни изпотявания. 

От друга страна, въпреки че отвежда достатъчно добре потта, мериносовата вълна изсъхва по-бавно от синтетичните влакна. Освен това е по-малко устойчива и издържлива от синтетиката и по-податлива на износване и повреда от скали, катарамите на раниците и пр. 

Мериносовата вълна е идеална за по-малко интензивни, по-дълги дейности (многодневни пътувания, при които изпирането на дрехата може да не е опция) и при по-студени условия.

Хибридни

Хибридните тъкани са комбинации от мериносовата вълна със синтетични влакна. Смесването на мерино и синтетика в едно цяло съчетава най-добрите характеристики на двата материала и се опитва да сведе до минимум недостатъците. Например топлината и антибактериалните свойства на мериновата вълна се комбинират с по-бързото съхнене и повишената трайност на синтетичните влакна.

Керамична вълна

Вълна с вградени керамични частици е нововъзникваща технология в основни слоеве, проектирана специално за горещо време. Керамиката извлича топлината на тялото, след което се изпарява бързо, за да помогне за охлаждането на кожата ви.

Дебелина

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание е дебелината и теглото на дрехата. Основните слоеве се предлагат в различни варианти – обикновено леки, средни и дебели. Изборът трябва да се основава на това колко е студено и каква активност се очаква. 

Можете също така да видите „свръхлек“ или „лек като перце“, или други подобни описания. За дебелите може да видите алтернативни термини като „експедиционно тегло“.

Не забравяйте също, че основната работа на основния слой е управление на влагата. По-дебелите основни слоеве със сигурност могат да добавят малко топлина, но именно вашият изолационен среден слой е основният пазител на топлината на тялото ви (а не основният ви слой).

Размер

За да можете да отведе потта ефективно, вашият основен слой следва да бъде плътно до вашата кожа. Целта е удобно да прилепва навсякъде. Въпреки това, не разчитайте само на маркетингови термини като „athletic fit“. Премерете, за да сте сигурни.

Някои предпочитат по-свободен основен слой в топло време. Логиката им е, че ще се радват на по-добра циркулация и охлаждане на въздуха. С по-свободнен слой обаче вие жертвате ефективността на отвеждането на влагата. 

Използвани източници: 1. https://www.rei.com/learn/expert-advice/underwear.html