Планиране на летен излет в планината и необходима екипировка

В следващите редове ще споделя как се подготвям за еднодневни и многодневни излети в планината, с нощувка в хижи. Тези преходи са най-приятни, защото екипировката и храната могат да бъдат сведени до необходимия минимум, което от своя страна да ни позволи да се движим бързо и да не натоварваме тялото с тежки раници.

Първото нещо, което искам да знам е прогнозата за времето и теренните условия. Винаги проверявам няколко метеорологични сайта и се съобразявам с този сайт, който е с най-неблагоприятната прогноза.

Информация за теренната обстановка може да се получи от хора, които са били последните дни по маршрута, от хижарите на хижите в района и донякъде от уеб камерите.

Важни детайли за маршрута за мен са: общата положителна денивелация; разстоянието; характера на терена; източниците на вода; времетраенето. Времето за изминаване на разстоянието до набелязаната цел за деня (и обратно) е относително, тъй като зависи най-вече от индивидуалното физическо и психическо състояние. В помощ при планирането са ми програмата BaseCamp на Garmin, онлайн туристическата карта на BGmountains – kade.si, пътеводител за района, интернет статии и пътеписи. Понякога и карта с компас.

Знаейки вече прогнозата за района, в който ще бъде маршрута, следва да се предвиди резервен маршрут, възможност за подслоняване в случай на нужда или връщане до изходния пункт.

Ако са планирани нощувки в хижи по маршрута, задължително се осъществява връзка със стопаните им с цел резервация, потвърждаване, че ще осъществим намеренията си и получаване на информация за условията в района. Какви са предимствата? – Знам условията в района, имам запазено легло в хижата и в случай на закъснение поради възникнал инцидент, стопаните могат да подадат сигнал. Също така знам дали мога да разчитам на храна в хижата или трябва да си я нося. Разбира се, ако променя намеренията си следва веднага да се обадя, за да не ме очакват.

След като маршрутът е избран, резервацията в местата за настаняване е направена, прогнозата за времето ми позволява да го направя, логистиката с транспорта до и от изходния пункт е осигурена, следва подготовка на нужната екипировка.

В зависимост от продължителността, избирам между 26 и 35 литрова раница, в която слагам:
– Полар или тънка пухенка/синтетична изолация;
– Мембрана;
– Термоблуза с къс или дълъг ръкав и резервни чорапи;
– Два чифта тънки ръкавици;
– Тънка шапка;
– Шапка за слънце;
– Два бъфа;
– GPS със заредени батерии + резервен комплект и качен трак на маршрута;
– Аптечка и 1-2 броя спасително фолио;
– Съд за вода (обикновено 0.7-1.0 л.)
– Слънчеви очила;
– Енергийни барчета и/или ядки;
– Челник със заредени батерии + резервен комплект;
– Свирка (някои раници имат вградена в гръдния колан);
– Ножче или мултитул;
– Запалка и кибрит;
– Мобилен телефон;
– Външна батерия + кабел за телефона;
– Покривало за дъжд за раницата;
– Телескопични щеки;
– Слънцезащитен крем;
– Въженце около 4 метра + 2 карабинера;
– Документ за самоличност и пари.
* Може да се добави карта и компас.
** При многодневен маршрут към горното добавям:
– компактен несесер + кърпа;
– допълнителни комплекти термоблузи+клин/панталон+бельо и чорапи;
– храна, разпределена в пакети за закуска, обяд и вечеря.
*** Екипировката и аксесоарите са в найлонови пликове, за да се избегне максимално намокрянето им при дъжд или разливане на съда за вода.

В сухо време предпочитам да се движа с маратонки за планинско бягане и смея да твърдя, че няма терен, през който не мога да премина с тях. За по-голяма стабилност препоръчвам обувки над глезена.

Почти никога не ходя с къси панталони, тъй като в летните месеци тревите, храстите и останалите растения са най-високи и не ми е приятно да ме драскат, а и дългият панталон би ме предпазил до известна степен от ухапване от змия.

Горепосочената екипировка е среден до висок клас от предлаганото на пазара – лека е и компактна. Въпреки дългия списък се побира в раницата, без да я пръскам по шевовете.

Няколко съвета за пребиваването в планината:
– Винаги проучвайте маршрута предварително (информирайте се за метеорологичните и теренни условия, разстояние, опасни участъци, денивелация и време за изминаване на маршрута, GPS трак и др.);
– Не надценявайте физическите и психическите си възможности и избирайте маршрути, спрямо вашата подготовка;
– Избягвайте да излизате в планината сами, а по непознат за вас маршрут, по възможност, бъдете с някой, който го е минавал;
– Заредете батериите на мобилните си телефони и пестете енергията, изключвайки мобилния интернет;
– Вземете външна батерия като допълнителен източник на енергия за вашия телефон;
– Поставете телефоните и външната батерия (пауърбанк) в джоб, в близост до тялото ви, за да ги предпазите от влиянието на студа;
– Инсталирайте си мобилното приложение на ПСС;
– Уведомете Ваш близък/роднина за маршрута и часовете на тръгване и връщане;
– Носете с вас достатъчно течности и калорична храна;
– Не употребявайте алкохол по време на преход в планината;
– Винаги следвайте туристическа маркировка и не се отклонявайте от пътеката;
– Направете си планинска застраховка;
– Ако не сте достатъчно сигурни, се възползвайте от услугите на
планинските водачи. Те ще ви консултират при избора на екипировка и аксесоари за излета и ще ви преведат по маршрута безопасно;
– Ако искате да повишите вашите знания и умения се запишете в курсовете по планинарство.

Далече съм от мисълта, че списъкът ми от съвети и необходима екипировка е пълен, но досега не съм бедствал поради липса на част от екипировката или слаба предварителна подготовка.


Ето няколко статии, които ще са ви полезни:
Опасности в планината
Хранене в планината: колко и какво е необходимо?
Метеорологични прогнози